A HIV egyik jellemző tulajdonsága a nagy genetikai variabilitása, melynek oka a vírus gyors életciklusa, magas mutációs rátája ill. rekombinációs hajlama. A magas mutációs ráta a reverz transzkriptáz pontatlanságából fakad, ill. abból hogy a vírus nem rendelkezik hibajavító mechanizmussal. Ez átlagosan 10-3-10-4 hibaarányt jelent bázisonként, azaz minden integrálódó provírus átlagosan 1-10 nukleotidban különbözik a sejtet fertőző virális genomtól. A vírus életciklusa igen rövid a HIV vírus és a vírustermelő sejtek összetett életideje 2±.0.9 nap, naponta 108-10-9 virion keletkezik, immunválasz hiányában a víruspopuláció kétnaponta megduplázódna. Ha ezt összevetjük a fertőzés időtartamával, amely 10 év is lehet, azt jelenti, hogy egy fertőzés alatt több ezer vírus generáció váltja egymást, tehát a vírus egy betegen belül is jelentős evolúciós változásokon mehet keresztül. A vírusok heterogenitását a rekombináció tovább növeli.

 

A vírusfertőzés biológiája

A vírus elsődlegesen az immunrendszer kulcsfontosságú sejtjeiben, CD4+ limfocitákban valamint monocitákban, makrofágokban szaporodik. A fertőzött sejtek néhány napon belül szétesnek és a frissen létrejött vírusok kikerülnek a vérplazmába, ahol 6-7 óráig életképesek. Ez idő alatt az ún. „szabad vírusok” igyekeznek maguknak újabb gazdasejtet keresni. Kezdetben a sejtből kikerült szabad vírusok mennyisége kevés, de néhány ciklus után annyira felszaporodnak, hogy már laboratóriumi körülmények között is bizonyítani lehet jelenlétüket, a legújabb tesztekkel már egy héttel a fertőzést követően is. Ez a vírusfertőzés akut szakasza (8-12 hétig tart), melyben influenzaszerű tünetek, láz, hasmenés, hányás, fáradság, rossz közérzet, esetleg apró piros kiütések jelentkezhetnek. Az emberi szervezet immunrendszere ellenanyagokat termel a vírus ellen és így próbál védekezni, azonban az immunrendszer a vírus ellen kialakuló erős immunválasz ellenére is képtelen eliminálni a vírust a szervezetből. Az ún. látencia periódus, vagy lappangási idő évekig is eltarthat (3-10 év), amelynek jellemzője, hogy hosszú éveken keresztül nincsenek fertőzöttségre utaló jelek, azonban, a szervezet ellenállóképessége, az immunrendszer folyamatosan gyengül, mivel a HIV a nyirokszövetekben intenzíven szaporodik. Végül az immunrendszer összeomlik, a betegen opportunista fertőzések, tumorok jelennek meg, amelyek a beteg halálához vezetnek (szerzett immunhiányos szindróma, AIDS).

forrás: http://www.hivnrl.hu

 

 

Magunkról

A pozitivan.hu egy oldal HIV pozitív embereknek és azoknak akik többet szeretnék tudni a HIV vírusrol és hogyan lehet kezelni, élni vele.

Videó

HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

December 5. péntek: este 6 és 8 között

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta.

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat