szerda, 22 február 2017 19:05

HIV és AIDS

hiv notequal aids miniA két fogalom sokszor tévesen összemosódik. Míg az egyik a vírusfertőzés, addig a másik egy immunhiányos krónikus állapot. Akkor nézzük is meg a különbséget, egyszerű nyelvezetre lefordítva!

A HIV vírus abból a szempontból különleges, és alattomos, hogy az emberi gazdasejtek állományába beépülve serkenti azokat, hogy természetes úton történő szaporodása során vírust is termeljenek. Elsődleges célpontja egy fehérvérsejt (CD4) megtámadása. A más néven T-sejt feladata az immunrendszer tájékoztatása a szervezetbe bejutó kórokozókról, és a természetes immunreakció elindítása. HIV fertőzötteknél ezért is fontos a CD4 érték vizsgálata. Fertőzés esetén dupla feladatot látnak el e sejtek, „otthont adnak szaporodásra a vírusnak” majd a végén annak pusztulását okozza. A HIV egy rendkívül ellenálló, és gyorsan szaporodó vírus, ezért a fehérvérsejteket hamar felemészti.

Az AIDS-ről csupán a HIV fertőzés 5. szakaszában beszélünk, amikor megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, tüdőgyulladás, Kaposi-szarkóma, valamint hasonló elváltozások. Amikor ezt a stádiumot eléri az érintett – ami több évig is eltarthat – kezelés nélkül e folyamat halállal végződik. Fontos megjegyezni, hogy ez egy hosszú folyamat utolsó állomása! Ennek elkerülésére egy lehetőség adott, a pontos, fegyelmezett gyógyszerszedés, a kezelésben történő részvétel, amivel több évtizedig tünetek és más probléma nélkül lehet élni.

Ma már számos gyógyszer létezik, ami lelassítja és megakadályozza a HIV szaporodását. Ennek köszönhetően az immunrendszer egészséges (vagy ahhoz közeli) állapota tartósan megőrizhető. Ezek a gyógyszerek, nem vitaminok, így szedésük mellékhatésokkal is járhat! Ezek a készítmények a tudomány mai állása szerint teljes gyógyulást nem okoznak, viszont a HIV területén igéretes kutatások folynak.
Addig is mindenkinek az javasolható, hogy szexuális kapcsolatot kizárólag a biztonság teljes betartásával folytasson, illetve törekedjen a bizalmi alapon működő monogám párkapcsolatra.

Több infó a biztonságos szexről: www.pozitivan.hu

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat