kedd, 05 máj. 2015 07:47

HPV – Humán Papilloma Vírus

hpv miniA HPV – Humán Papilloma Vírus – egyik leggyakoribb nemi úton átadott és terjedő fertőzés. Átadható: análisan, orálisan vagy vaginálisan, illetve közvetlenül a bőrfelület érintésével.

Tény, hogy ma a szexuálisan aktív férfiak 35 - 42% hordozza és/vagy átadja. Így majdnem minden ember találkozik HPV vírussal valamikor az élete folyamán.

A HPV nem csak egy vírus, hanem egy vírus család. Több mint 100 altörzzsel, amelyek között vannak alacsony, közepes és magas kockázatú vírustörzsek.

Milyen problémákat okozhat egy HPV fertőzés?

Vannak HPV fertőzések, melyek maguktól meggyógyulnak és nem okoznak semmilyen problémát. De vannak HPV fertőzések, melyek megjelenhetnek genitális szemölcsök formájában (nem mindig látható helyeken: végbél, száj, húgycső, húgyhólyag). Bizonyos „magas” kockázatú törzsek évekkel később, 10-20 esztendővel a vírus fertőzés után rákok okozhatnak.

A genitális szemölcsök

Ezek a nemi szerveken és a végbél környékén keletkeznek. Különböző a formájuk, méretük, mennyiségük. A szemölcsökben folyamatosan szaporodnak a vírusok, így maga a szemölcs a fertőző. Ezek néha spontán eltűnnek, de legtöbbször orvosi beavatkozásra van szükség: bőrgyógyászhoz, proktológushoz fordulhatunk segítségül.

A rák

Bizonyos HPV-k okozhatnak rákot – vaginális, anális, hímvessző és akár torokrák, de találtak HPV okozta bizonyítékot a húgyhólyagban, prosztatában.

Kinél nagyobb a veszély?

Ha sűrű (partner váltással teli) szexuális életed van. E területen nincs különbség az aktív vagy passzív „szerep” vállalásnak, hiszen a HPV nyalakodással épp úgy terjed, mint „dugással”.

A vizsgált HIV pozitívok több mint 85% fertőzött. Komoly orvosi kihívást jelent a HPV okozta tumorok/rákok kezelése csökkent immunállapotú krónikus fertőzöttek esetében.

Ha HIV pozitív vagy, érdemes rendszeresen megnézetni a szájad, torkod, garatod és anális tájékot kívül, belül(!) és kérni egy HPV tesztet.

Ha a HPV teszt pozitív, akkor a gondozó intézet figyelemmel tudja követni a állapotod, hogy időben megelőzze a rák kialakulását.

Mit tehetsz még?

Az óvszer még mindig a legjobb barátod, amikor nem vagy teljesen biztos a partneredben.

A másik ami nagyon fontos lehet: a HPV oltás.

2015-től kötelezően felajánlott védőoltás a HPV elleni vakcina 11-14 éves korban.

Jók az eredmények a más HPV fertőzésen átesettek eseteiben is, mert a védőoltás nem a fertőzéstől óv, hanem annak a 10-20 év múlva jelentkező következményétől.

Még folyik a vita, hogy kit és meddig érdemes oltatni. A mostani előírás, hogy mindenkit 26 éves korig. De bizonyos cikkekben közöltek egyéb jó eredményeket, azaz meleg/biszex férfiakat akár 40 éves korig is érdemes beoltani.

(Megjegyzés: pár évvel ezelőtt még csak tízen túli lányoknak javasolták.)

Saját elhatározásra, kérésre az orvosok beadják a védőoltást idősebb korban is. Valamint komolyan javasolják a HIV pozitívok beoltását is.

Magyarországon a Silgard és a Cervarix oltások kaphatók.

Budapesten a Körúti Orvos Centrum (Budapest XIII. kerület, Szent István krt. 24) foglalkozik HPV-vel.

Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt. Kérjük, hogy a témával kapcsolatban kérdezd meg háziorvosod vagy fordulj szakrendelőhöz, tanácsadóhoz.

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat