Mi a Klamídia? Ismerd meg a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző betegséget, tüneteit, az elérhető teszteket, kezeléseket és gyógymódokat.

Bakteriális fertőzés, mely a meleg testrészekben fordulhat elő, általában a péniszben és a vaginában, de néha a torokban és a végbélben.

Szintén megtalálható a fertőzött spermájában és hüvelyi folyadékban.

Tünetek

A tünetek jelentkezhetnek a fertőzés első hetétől a harmadikig, de a férfiak felénél és a nők többségénél nincsenek tünetek.

A Klamídia a péniszben okozhat fehéres váladékozást és egy égető érzést, különösen vizeléskor.

Nőknél okozhat hüvelyi váladékozást, égető érzést vizeléskor, a has és a hát alsó táján fájdalmat, fájdalmat szex alatt vagy vérzést két periódus között, és szex után.

A Klamídia a torokban általában tünetmentes.

Általában nem okoz tüneteket a végbélben, de okozhat kényelmetlenséget és váladékozást.

Hogyan terjed

A Klamídia vaginális, orális és anális szex közben terjed, ha nem használunk óvszert. Ugyancsak átterjedhet az ujjakra, amikor megérintjük a testünk fertőzött részeit vagy a másik fél testén.

Használjunk óvszert vagy női óvszert a rizikó elkerüléséhez. Más típusú fogamzásgátló eszköz, mint pl. a fogamzásgátló tabletta nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen.

Ha HIV fertőzött vagy, és kezeletlen Klamídiád is vagy, nagyobb eséllyel adod át a HIV fertőzést, ha szex közben nem védekeztek.

Vizsgálatok és kezelés

A Klamídia vizeletből kimutatható, vagy minta adható a fertőzött testrészről tampon vagy vatta által. Tamponnal mintát lehet venni a végbélből, a torokból vagy a vaginából, sérülést nem okoz - de a férfiak péniszéből véve kellemetlen lesz egy vagy két másodpercig.

A Klamídia antibiotikumokkal gyógyítható. Ne létesítsünk szexuális kapcsolatot a kezelés alatt egészen a végéig, különben átadhatjuk a fertőzést. Ha korábban volt szexuális kapcsolatunk, érdemes nekik is letesztelni magunkat - egy klinika felkeresheti velük a kapcsolatot, ha mi nem akarjuk. A kezeletlen klamídia gondokat okozhat, beleértve a meddőséget férfiaknál és nőknél is.

Kivizsgáltathatjuk magunkat, hogy van-e olyan szexuális úton terjedő betegségünk, mint a klamídia. Ez megtehető a bőr és nemibeteg gondozói szakrendelésen. Ez ingyenesen igénybe vehető (időpont egyeztetés szükséges), és bizalmasan kezelik. Néhány rendelőben is tesztelhetik és gyógyíthatják a fertőzést.

A legtöbb ember, aki szexuális kapcsolatot létesít, különösen, ha védekezés nélkül, nagy eséllyel elkaphat valamilyen fertőzést, mint a klamídia. Nem tudhatod, hogy elkaptad, tehát érdemes gyakran megvizsgáltatnod magad. Különösen akkor érdemes, amikor új kapcsolatot akarunk létesíteni, és/vagy szeretnénk nem használni óvszert a partnerünkkel.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat