A Szifilisz kezelés nélkül halálos fertőzés.
Az orvostudomány azonban ismeri a hatásos terápiát.

A szifilisz könnyen terjed. Baktériumok (spirochéták) okozzák, melyek a szervezet meleg és nedves részein szaporodik - így a szájon, a hímvesszőn, a végbélben és a hüvelyben, valamint amennyiben friss a fertőzött testváladék, úgy a kézzel bőrön át is terjed, akár a lepedőről, törölközőről felkenődve is.

Tünetek

A fertőzés három szakaszból áll:

Az első szakaszban (elsődleges szifilisz) - 2-4 hét után fertőzés után fájdalom nélkül seb (fekély) jelenhet meg a péniszen, a szájon, a végbélben vagy a hüvelyben. Ez hamar meggyógyul. Mirigyek közelében a seb megduzzadhat.

Második szakasz (másodlagos szifilisz) - néhány hét vagy hónap múlva lehet, hogy kiütések jelentkeznek a testen, gyakran a tenyéren vagy talpon. Lehet, hogy rosszul érzi magát a beteg, láz vagy a fejfájás is jelentkezhet. Lehet, hogy fekély, szürke foltok vagy szemölcsszerű bőrkiütések jelennek meg a bőrön: vagy száj vagy a nemi szervek körül.

Harmadik vagy késői szakaszában ( harmadlagos szifilisz ) - évekkel később a szifilisz súlyosan károsíthatja a szív, az agy és az idegrendszert.

Ezek a fázisok, azonban gyakran  változnak és bizonyos immunhiányos állapotú fertőzötteknél, már korán nagy területű, degeneratív elhalást okozhatnak az agyban.

Hogyan adható át?

Kézzel, szájjal egyéb testrésszel: védekezés nélküli orális, vaginális, vagy anális szex útján a nyálkahártyákat és a bőrt érintve és sebeken keresztül adható át az első szakaszban, vagy a kiütéseken keresztül a második szakaszban. Ha nem kezelik, a szifilisz akár két évig vagy tovább is fertőzhet.

A férfi óvszer vagy Femidom (a női óvszer) csökkenti a kockázatot, de csak akkor, ha az óvszer fedi a sebeket vagy kiütéseket. A sebek vagy a kiütések érintése sem szabad.

Más típusú fogamzásgátlás, mint a fogamzásgátló tabletta, nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő fertőzéseknek.

A szifilisz komoly betegséget okoz. Jelenléte minden esetben megrövidíti a várható élethosszt. Megkönnyíti a HIV fertőződést is.

Vizsgálatok és kezelés

Vérvizsgálat által kideríthető a szifilisz, és ha van folyadék a seb belsejében, azt is meg kell vizsgálni. Antibiotikumok, a szifiliszre adott PENICILLIN injekció vagy tabletta gyógyítja a betegséget, de a kezelés befejezéséig szex által átadható a fertőzés.

Ha a páciensnek volt szexuális kapcsolata, a partnereknél is ellenőrizni kell a fertőzöttséget. A kezeletlen szifilisz súlyos szív, agyi és idegi problémákat, elbutulást és szövetelhalást okoz évekkel később, amely halálhoz vezet.

A legtöbb ember megvizsgáltatja és kezelteti az olyan fertőződéseket, mint a szifilisz a nemibeteg gondozókban. Ez ingyenes és bizalmas. A rendelőkben tesztelheted és kezeltetheted ezeket a fertőzéseket.

Minél több emberrel van szexuális kapcsolatod, különösen védekezés nélkül, annál nagyobb az esélyed elkapni az olyan nemi betegségeket, mint a szifilisz. A rendszeres szűrővizsgálat egy jó ötlet, mert nem tudhatod, nem vagy-e fertőzött. Különösen azelőtt érdemes, amikor csak most kezdesz bele egy új kapcsolatba, és/vagy szeretnéd, hogy ne használjatok óvszert a partnereddel.

A Szifilisz kezelése után a fertőzést ismét el lehet kapni!

Amennyiben megfertőződtél szifilisszel, fontos, hogy ne hagyd abba a kezelést! Vedd komolyan a betegséget. Ugyan a szifilisz a leggyakoribb nemi betegség, a legtöbb ember már a harmadik injekció előtt félbehagyja a kezelésre járást, hogy otthon kezelje magát antibiotikumokkal. Ez azonban nem pusztítja el teljesen a betegséget.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat