hétfő, 26 november 2012 00:00

Hepatitisz-A

Magyarországon idén újra sokkal nagyobb mértékben terjed a Hepatitisz-A, a szexuálisan aktív meleg és biszex férfiak köreiben. Ha el szeretnéd kerülni ezt az esetleg több heti/havi lábadozással járó betegséget, olvasd el rövid összefoglalónkat!

 

Hepatitisz-A

 

 

A Hepatitisz-A-t egy vírus okozza, ami a májat támadja meg. Könnyen terjed szexuális úton, vagy elkapható szennyezett élelmiszer, vagy víz útján. A teljes gyógyulás elérhető megfelelő kezelés mellett.

 

 

Tünetek:

Hepatitisz-A tünetei olyan enyhék lehetnek, hogy talán észre sem veszed, hogy elkaptad, de akár 6 héttel a fertőzés után is okozhatenyhe influenza-szerű tünetek.

Járhat hasmenéssel, hányingerrel, vagy fáradtság érzéssel, bőrviszketéssel és hasi fájdalommal. Okozhat sárgaságot, ami azt jelenti, hogy a bőr és a szemfehérje sárgás árnyalatúra színeződik, a vizelet sötét lesz, a széklet pedig sápadt világos.

Tünetek hetekig fennállhatnak, akár hónapokig is eltarthat a teljes gyógyulás.

 

 

Hogyan terjed?

Egy Hepatitisz-A fertőzött személy leginkább a tüntetek megjelenése előtti két hétben fertőző. A vírus a székletben él és könnyenhordozható nyomokban a kézen, nem megfelelő kézmosás miatt. Könnyen fertőz ezután a fertőzött személy által készített élelmiszeren keresztül. A víz bizonyos területeken szintén fertőzött lehet.

A fertőzéshez a vírusnak a szájba kell kerülnie. Ez előfordulhat szex közben is, kis mennyiségű ürüléknek a szájba vagy ujjakra kerülésekor a következő esetekben:

seggnyalás
ujjazás
anális szex óvszer nélkül
használt óvszerekkel és szexuális játékokkal való érintkezés által, melyek már valaki más végbélnyílásában voltak.

Védd magad és másokat!

Védheted magad védőoltással. Az oltás ajánlott olyan embereknek, akik számára nagyobb a fertőzés kockázata, pl. akik fertőzöttekkel dolgoznak, meleg férfiaknak, vagy akik oly országba utaznak, ahogy a fertőzés gyakoribb. A védőoltás ingyenes is lehet. A vakcinavédelmet nyújt akár 10 évig, vagy tovább. Létezik kombinált vakcina is Hepatitisz-A és B ellen.


Ha Hepatitisz-A fertőzést kaptál mondd el az embereknek, akikkel együtt élsz, vagy akikkel nemrégiben szexeltél, hogy ők is be tudják adatni maguknak a védőoltást! Kerüld a szexet és mások ételével való érintkezést, amíg gyógyultnak nem nyilvánítanak!

Bár nem olyan hatékony, mint a védőoltás, de az alábbiak is csökkenthetik a kockázatot:


kerüld az olyan szexuális aktivitást, melyben széklettel érintkezhetsz
használj óvszert anális szex során
moss kezet, ha valakinek a végbélnyílásához nyúltál, vagy használt óvszer, vagy szexuális játékszer volt a kezedben
használj latex védőfelszerelést (például óvszert négyzetre vágva) a seggnyaláshoz és latex kesztyűt öklözésnél.

 

Kezelés:


Mit tehetek, ha azt hiszem, hogy Hepatitisz-A fertőzött vagyok?

A legtöbb esetet a háziorvosok diagnosztizálják, nem pedig a szexuális egészségügyi klinikák, és ez nem igényel különleges kezelést.Ha a közelmúltban szexeltél valakivel, vagy mások is laknak veled egy háztartásban, azonnal orvoshoz kell fordulniuk és be kell oltatniuk magukat, hogy ne kapják el a fertőzést. Kerüld a szexet és mások számára étel készítését, amíg a gyógyulást ki nem mondják.


Tesztelés:

Egy vérvizsgálattal kimutatható a fertőzés.

 

Kezelés:

A Hepatitisz-A szokásos gyógymódja a pihenés. Lehet, hogy néhány hétre szabadságot kell majd kivenned és kerülnöd kell az alkoholfogyasztást is a májad gyógyulásáig. A dohányosok gyakran abbahagyják a dohányzást is, mert rosszul érzik magukat tőle. A drogokat el kell kerülni, hogy a máj könnyebben gyógyuljon. Miután meggyógyultál a fertőzésből, immunitást szerzel és többet nem kaphatod el, azonban elkaphatod a Hepatitisz más típusait.

 

 

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat