hétfő, 14 március 2016 08:32

Városi legenda az amerikai nulladik AIDS betegről

gaetan dugas miniMint mindig, a 80-as években, amikor a HIV/AIDS a csúcsára hágott, és rémisztette az embereket, bűnbakot kerestek. Meg is találták Gaétan Dugas személyében, aki egy kanadai légiutaskísérő volt. Csak mostanra térképezték fel és valószínűsítették, hogy az amerikai fertőzés nem a korábban bűnbaktól érkezhetett.

Dugas volt talán a legelső felfedezett beteg, és az újságírók odáig mentek a megbélyegzésben, hogy a Times magazin címoldalán a következő szerepelt: "Az ember, aki az AIDS-t adta nekünk". De a Nulladik Beteg elméletben a tudósok már akkor is kételkedtek, és csak mostanra tudták bebizonyítani, hogy nem a kanadai légiutaskisérő lehetett az első beteg.

A múlt héten Michael Worobey egy tucsoni biológus egy konferencián felvázolta kutatásainak eredményeit. Hivatalosan 1981-ben tettek közzé egy cikket, melyben 5 férfit azonosítottak HIV fertőzöttséggel Los Angelesben és Californiában. 1984-ben vérmintákat tároltak amiket az 1970-es év végén meleg és biszexuális férfiaktól vettek le San Franciscoban, Californiában és New Yorkban. Worobey az 1978-79 közötti vérmintákat ellenőrizte, hogy feltérképezze, honnan indulhatott ki az amerikai HIV fertőzés, és összevetette Dugas 1983-ban levett vérmintájával.

A HIV gyorsan mutálódik és másolja le magát, ennek köszönhető, hogy megállapítható egy családfa a terjedésről. Nagyon valószínűsíthető, hogy az 1970-es évek elején New Yorkban kezdődhetett el a fertőzés, és San Fransiscot körülbelül 1975-re érhette el. Azt is megállapította, hogy a vírus a Karib tengeri övezetből és Haitiból származhatott.

Worobey Dugas genomjában semmi különöset nem vett észre. Az tény, hogy Dugas járt Haitiben 1977-ben, de egyáltalán nem bizonyítható az, hogy tőle, mint a nulladik ponttól indulhatott ki a betegség.

Így fény derült arra, hogy Dugas csak egy bűnbakkereső hadjáratnak az áldozata lett. Mindenáron azt akarták akkoriban bebizonyítani, hogy nem egy amerikai állampolgár volt az a személy, akitől az amerikai fertőzés elkezdődött. Kiderült az is, hogy félreértésnek köszönhetően vált véletlenül a 0. beteggé, hiszen 0 helyett O betű szerepelt, vagyis mint "outside California" azaz Kalifornián kívüli betegként szerepelt kezdetekben az újságokban.

forrás: joncohen.org

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat