kedd, 04 október 2016 17:52

Meglett a HIV gyógymódja? Azért csak óvatosan figyeljük az eseményeket!

hiv cure miniEgy 44 éves brit férfi kísérleti terápián vesz részt, és a kutatók szerint a HIV vírus már teljesen eltűnt a szervezetéből... - jött a hír. Mi örülnénk neki a legjobban, de azért kezeljük óvatosan az ilyen híreket.

Azért mondjuk ezt, mert a HIV sajnos ilyen szívós. Örülünk annak, hogy halad a tudomány, de már számtalan módszert találtak ki arra, hogy megtalálják a gyógymódot. Ami sikeresen eltünteti a vírust a szervezetből.

Mert sajnos volt pár ilyen eset. Egyszer egy HIV pozitívan született gyermeknél mondták ki, hogy nem kell retrovírust szednie, de azóta már kiderült, hogy szervezetéből nem tűnt el a vírus. Aztán egy betegnél próbálták ki a csontvelő átültetéssel, és egy darabig neki is alacsony volt a vírusszáma. Ám ő is visszaesett, és ekkor fedezték fel, hogy a HIV vírus már a támadás első pillanataiban elraktározza magát valahova, amit akkor még nem tudtak, hova. Akkor még azt feltételezték, hogy az azonnal elkezdett retrovirális kezelés lehet eredményes.

Sok-sok eredményt mutattak már fel laboratóriumi körülmények közt. Génterápia és hasonló hókuszpókuszok. Az eredményeket köztudottan azért osztják meg, mert ezek a kutatások igencsak költségesek, és eredményeket kell felmutatni. Biztosak vagyunk abban, hogy ez az eset is hasonló lehet.

Ráadásul a kedves hírszerkesztők is kissé melléfognak: 50 fős kutatócsoportról írnak, miközben a 44 éves brit férfi, akiről semmit sem tudni, a külföldi tudósítások szerint egy 50 fős csoport egyike. Már ez a tény is óvatosságra kell, hogy intsen minket, ahogyan az a mondat is: még jó 5 évnek kell eltelnie, hogy kimondhassák: megtalálták a gyógymódot. Talán addigra még a közel 100%-os eredményt is elérik, ami jelenleg 2%, ha a többi kisérleti alany még nem gyógyult volna meg.

Nem vagyunk kárörvendőek, csak óvatosak. A kettős kezelés lehet ígéretes, és lehet, hogy valóban megtalálták azt a gyógymódot. A kutatásoknak köszönhetjük a retrovirális szereket, amikkel egy HIV pozitív személy élete végéig tünetmentesen élhet. A kutatásoknak köszönhetjük a Prep kezeléseket, amik ugyan még mindig csak Amerikában elérhető (meg ha minden igaz, Franciaországban egyedül), de folyamatosan csatlakoznak hozzá az országok az engedélyezésben, még az európai országok is.

Bármi megtörténhet...

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat