szerda, 30 november 2016 19:02

December 1 - az AIDS világnapja

world aids day 2016 miniHolnap tartják meg világszerte a AIDS világnapját. Hol tart ma Magyarország, hogy megállítsuk az AIDS-et? Vajon a ma embere mit tud a betegségről és a védekezésről? Ezt járjuk egy kicsit körbe.

Ígérgetések mindig is voltak, és ez mind a mai napig így van. Ma már az a helyzet, hogy felülről semmit sem lehet elvárni, mert bármilyen stratégia, ami fontos lenne, az még nem lett összeállítva.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport csak névleg létezik. Szakmai irányítási koordináció nincs. Állami költés a prevencióra szinte minimális - tavaly is alig 15.000.000 forint, amit a szervezeteknek osztottak szét, akik ebből a pénzből csak óvszert tudnak vásárolni, hogy szétosszák szórakozóhelyeken. A legfrissebb hír pedig az, hogy ezt a pénzt előbb az Országos Epidemiológiai Központ kapja, akik bizonyára jó helyre fogják elosztani. Erről az intézményről azt kell tudni, hogy országszerte minden megyében van egy fiókjuk, ahol lehet HIV szűrés végeztetni, ennek listáját a mi oldalunkon is megtaláljátok.

Honnan szereznek akkor a szervezetek pénzt? Természetesen felajánlásokból, máshonnan nem tudnak. Szerencsére vannak olyan szórakozóhelyek, ahol szervezetek HIV szűrést és megelőzési tanácsadást végezhetnek. Néhány szórakozóhely és buliszervező is fontosnak tartja a felvilágosítást és a szűrést. A holnapi nap folyamán a Magnum Szauna az aznapi teljes bevételét a AATSZ-nek ajánlja fel, legközelebbi szűrésük pedig december 14-én szerdán 18-20 óra közt lesz. De az Actionben tartott Medveklub bulin lesz legközelebb lehetősége mindenkinek érdeklődnie a HIV fertőzésről és az AIDS-ről az @alternatíva alapítványnak köszönhetően. Az AlterEgo-ban is lesz 3-án egy támogatói buli, ahol a tombolából befolyt bevétellel az AATSZ-t támogatják.

Hogy mennyire tájékozottak az emberek? Be kell vallanunk, hogy nem nagyon. Erről azok a levelek is tanúskodnak, amiket szerkesztőségünkbe küldtök, de a legsúlyosabb egy felmérés volt, melyet az Abcúg.hu riportere állítottak össze. Egyszerűen szóhoz sem jutunk, hogy pont azok diszkriminálják a HIV fertőzött betegeiket, akiknek tájékozottaknak kellene lenniük - vagyis az orvosok. Emiatt a fertőzésük miatt kell keresgélniük megbízható orvosokat, akik nem félnek kivizsgálni és kezelni őket. Ráadásul megszégyenítő módon közlik a visszautasítást a pácienseknek. A cikket mindenkinek javaslom elolvasni, aki nem érti, miért is gondoljuk mi azt, hogy védekezni... védekezni... védekezni... Hogy ezt soha ne kelljen megtapasztalnotok.

Az egyetlen gyógyír erre a helyzetre az, hogy igenis legyen Tanácsadás. Tanácsadás orvosoknak, tanácsadás egészségügyben dolgozóknak. Volt is ilyen, de úgy tűnik, semmilyen hatással nem volt az orvos társadalomra. Tanácsadás kellene a fiataloknak, de ma már az iskolák megtiltják, hogy szexuális tanácsadást lehessen tartani az osztályoknak. Miért is kellene, hiszen nagyon komolyan úgy gondolják, a 18 éven aluliaknak nem lehet szexuális életük. A szülőknek, hogy legyen mit gyermekeiknek továbbadniuk pironkodás nélkül.

Ehhez pedig az kellene, hogy minden egyes döntéshozó ne vegye félvállról a dolgot, és ne dugja a fejét a homokba.

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat