szerda, 05 április 2017 18:41

HPV - Mit takar ez a 3 betű?

hpv 3betu miniTeljes nevén humán papillomavírus. A leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzésnek világszerte: nemzetközi vizsgálatok szerint az emberek 75%-a élete során legalább egyszer megfertőződik ezzel a vírussal.

Szerencsére magával a vírussal való megfertőződés nem jelent halálos ítéletet, hiszen a közel kétszáz ismert HPV típus közül körülbelül egy tucat az, amit magas rizikójú HPV típusként tartunk számon. A többi nem okoz szemmel látható tüneteket, vagy „csak” nemi szemölcsöt, azaz kondilómát.

Leggyakrabban szexuális úton a vírus a bőr vagy a nyálkahártya sérülésein (amelyek általában együttlét alatt is keletkezhetnek, anélkül, hogy észrevennénk) keresztül fertőz meg. De minden apró sérülés utat nyit a vírus előtt, ezért tilos például a szőrtelenítés bármilyen formája, ha nemi szemölcsünk van, mivel ilyenkor el tudjuk terjeszteni saját magunkon a fertőzést. Általános tévhit, hogy a HPV az egész szervezetet megfertőzi, mindig egy-egy pontban okoz fertőzést, ami a bőrre lokalizált, tehát a vérben sem jelenik meg.

A vírus lappangási ideje hosszú, a megfertőződéstől eltelhet 4-8 hónap, amíg a vírus tünetet (azaz szemölcsöt) okoz, de sok esetben a szervezet saját maga győzi le a fertőzést. Sajnos tünetmentes állapotban is fertőz, tehát nem kell feltétlenül szemmel látható szemölcs ahhoz, hogy a vírust a partnerünknek átadjuk. A fertőződés ellen pedig egyedül az óvszer nyújt védelmet.

Jelentkező tünetek esetében javasolt a szűrés, hiszen amennyiben magas rizikójú HPV-t szűrnek ki, akkor az legalább 6 havonta ismételt HPV szűrést jelent. Kezelése, gyakorlatilag a fertőzött sejtek roncsolását jelenti, ez általában a szemölcsök fagyasztását, égetését vagy lézeres ellátását jelenti. Ma már elérhetőek a HPV elleni oltások. Az oltás szempontjából lényegtelen a múltbeli fertőzés. Régen még úgy gondolták, hogy csak még a szexuális élet megkezdése előtti oltás lehet megelőzés szempontjából hatásos, de ma már tudjuk, hogy igenis lehet „HPV negatívvá” válni. Bárki oltását javasolják az orvosok, aki a háromszor beadandó vakcina meglehetősen borsos árát megengedheti magának. Sajnos sem erre, sem a HPV szűrésére nincs állami támogatás.

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat