kedd, 13 június 2017 18:02

PrEP & PEP

prep miniMi is az alapvető különbség a PrEP és a PEP között? Mind a kettő a HIV fertőzés megelőzésére szolgáló eszköz. Bár mindkettő azonos célt szolgál, de a szedésének módozata különböző. Először is tisztáznunk kell a két szó jelentését, mivel gyakran előforduló mozaikszavakról van szó, mégis kevesen tudják jelentésüket!

  • PrEP: teljes nevén (pre-expozíciós prophylaxis). Egy HIV megelőzési stratégia, mely keretében a HIV negatív emberek naponta egyszer, tabletta szedésével csökkentik a HIV fertőzés kockázatának valószínűségét. Szexuális aktus előtt szükséges beszedni! Nagyon fontos, hogy a kívánt hatás elérésének érdekében 7 egybefüggő napig kell szedni!
  • PEP: teljes nevén (poszt-expozíciós prophylaxis). Szintén egy HIV megelőzési stratégia, amikor a HIV negatív ember realis fertőződésnek van kitéve. Gondolunk ez alatt, - óvszer nélküli együttlét egy már megfertőződött személlyel, stb. Ilyenkor az illetőnek 72 órán belül el kell kezdenie a gyógyszer szedését, hogy meggátolhassák a HIV fertőzés kialakulását. Magyarországon leginkább egészségügyi személyzet részesülhet benne (használt tűvel való baleset).

Fontos elmondani, hogy bár ezek a megelőzési stratégiák egyre jobban fejlődnek, de 100%-os biztonságot egyelőre nem adnak! A PrEP szedésének gyakorlata az Amerikai Egyesült Államok területén a legelterjedtebb, de egyes európai országokban is bevezetésre került.

  • Truvada: 2004-ben kezdték el forgalmazását; először HIV pozitív emberek kezelésére, ma pedig az egyetlen olyan forgalomban lévő készítmény, amelyet PrEP-ként használnak.

Magyarországon: Ismereteink szerint a PREP és PEP orvosi rendelvényre nem érhető el, kizárólag a világhálóról lehet beszerezni, aminek az eredete sem mindig ellenőrizhető. Hazánkban ez csak az egészségügyi személyzet számára biztosított, olyan esetben, amikor a beavatkozás közben olyan sérülés éri, ami hordozhatja a fertőződés veszélyét.

Szedésének megkezdése előtt érdemes orvosi vélemény megkérdezése, mivel nem egy hétköznapi gyógyszerről van szó! Számos mellékhatása mellett, az árát tekintve is elgondolkodtató rendszeres szedése.

Új hozzászólás

(*)-gal jelölt adatokat kötelező kitölteni.HIV/STD szűrések

Helyszín: Magnum Szauna

Szűrés időpontok 2018-ban

Január 16, Kedd 18-20 ig
Március 16, Péntek 18 -20 ig
Május 16 Szerda 18-20 ig
Július 16, Hétfő 18 – 20 ig
Szeptember 15, Szombat 18- 20 ig
November 16, Péntek 18- 20 ig

A szűrés ingyenes és anonym. Nem kell vendégnek lenned ahhoz, hogy részt vehess a szűrésen. Mindenki, aki férfi és 18 éven felüli, az részt vehet rajta. Minden résztvevő az eredménye kézhezvételekor ajándék Magnum belépőt is kap.

hivstd-teszt

Videó

Magunkról

HIV/AIDS tanácsadással foglalkozik az oldalunk, elsődlegesen a különféle nemi betegségekkel szembeni védekezéssel, a megelőzéssel, azaz a biztonságos szexszel. Segítünk megtalálni az anonym HIV/AIDS szűrési helyeket, és ha már megtörtént a baj, oldalainkon információt találsz a továbblépéshez.

Fórum bejelentkezés

Figyelem!

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Copyright © 2010 pozitivan.hu - minden jog fenntartva. Kapcsolat